08/05/2020

STAYCATION

staycation

„Отидете на Stay-cation вместо Va-cation тази година.“

– Merriam-Webster, Cincinnati Enquirer, 18 юли 1944 г.

Това е първият запис на употребата на думата Staycation преди повече от 70 години.

Stay-cation (stay – оставам) и („cation“от vacation – ваканция) е алтернативна форма на традиционната ваканция. А се оказва, че през 2020 г. може да стане и основна.

Staycations, наричани също Holistays или Daycations стават популярни в САЩ по време на финансовата криза 2007–2010 г. и във Великобритания през 2009 г., когато пътуването в чужбина e изключително скъпо.

Но какво точно е това?

В началото на зараждането на идеята означавало „да се насладим на време за релакс у дома или някъде наблизо (от там и терминът Nearcation“). Това са форми на почивка без суматохата по организацията или разходите за пътуване в чужбина, без граничен контрол, без опаковане на багаж и без да харчим всичките си спестявания.

Освен че е този вид туризъм е много по-достъпен, помага и на околната среда чрез намаляване на въглеродните емисии от полетите. Позволява ни да открием красотата и забележителностите на своята страна или град. Нещо, което обикновено не правим поради факта, че личният живот, работа и отговорности поглъщат ежедневието ни.

С времето, концепцията за Staycation се разраства и към нея се присъединяват хотели и компании, отдаващи имоти краткосрочно. С интересни пакети и атрактивни цени се стимулират хората да планират кратки пътувания в страната или уикенд на морето. Да се насладят на различна гледка и атмосфера без да пътуват надалече.

Става все по-популярно в Азия и в Европа да се резервират нощувки в лъскави хотели или напълно обзаведени и луксозни апартаменти в същия или съседен град.

Това е чудесен начин да се запазим комфорта на познатата ни среда, но и да се насладим на всички удобства, които нямаме в дома си (спа, басейни, рум сървис, тераса, фитнес зали и много други).

И макар съвсем нов за българския пазар, този вид туризъм започва да набира популярност без българите дори да осъзнаваме, че сме част от trend-a.

Кризисната ситуация, правителствените ограничения, постоянно отменящите се полетите и финансовата нестабилност, съчетани обаче с желанието ни за почивка, релакс и наслаждаване на приближаващото лято все повече ни тласкат към Staycation.

Ние от Flat Manager приветстваме всяка форма на туризъм и затова сме ви подготвили специални предложения с джакузита, страхотни гледки, просторни тераси и куп други удобства и красоти, които не винаги имаме по домовете си.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram