12/04/2021

5 специални бутикови хотела в България

Modern apartment with yellow and grey

Понятието „бутиков хотел“ възниква преди около 40 години в Сан Франциско, Америка. За новатор в тази област се счита Бил Кимптън, който основава своя верига – Kimpton Hotel and Restaurant Group. Постепенно групата се разраства и наброява 34 хотела и 29 ресторанта. В края на 2014 г. веригата е придобита от InterContinental Hotels Group за 430 милиона долара.

В тази статия ще ви представим някои основни характеристики на това понятие, ще ви разкажем кои хотелски вериги по света обособяват свои бутикови марки и накрая ще ви препоръчаме 5 специални бутикови хотела в България.

Малък хотел

Повечето експерти в хотелиерството са единодушни, че един хотел трябва бъде сравнително малък – от 10 до 100 стаи, за да бъде определен като бутиков.

Персонално отношение

Гостите, които отсядат редовно в такива хотели търсят персонално отношение. Те искат да бъдат разпознавани при всеки следващ престой, което е трудно постижимо в големите бизнес хотели.

Част от по-голям хотел

В някои големи хотели има обособено бутиково крило – то разполага със свое фоайе, рецепция и интериорен дизайн. Интересен пример за такъв бутиков хотел е Nobu Hotel в Caesars Palace в Лас Вегас.

Модерно обзавеждане и динамична атмосфера

Бутиковите хотели залагат на смели цветове в стаите и интересни акценти във фоайетата.

Поради наличието на млади гости, общите части са оформени така, че да има възможност за социализиране между тях. Това допринася значително за динамичната атмосфера.

Местоположение в сърцето на града

Много бутикови хотели са разположени в центъра на града, близо до ресторанти и барове. Поради тази причина те са супер удобни за потапяне в нощния живот на града. Както писахме в предишна статия, някои от тях даже организират партита с DJ.

Фокус върху местната храна и напитки

Местната храна и напитки заемат основна част от менюто на ресторанта или бара в бутиковия хотел. Също така при тръгване, гостите могат да получат автентичен местен сувенир за спомен.

Отворени врати за домашни любимци

Повечето бутикови хотели не са толкова стриктни към домашните любимци и отварят врати за тях. Това се дължи на подходящите настилки – малко от тях са обзаведени с типичния мокет по стаите в големите бизнес хотели.

Някои хора считат бутиковите хотели за движение, а други – за отделна категория.

Каквото и да е, явно ще се задържи и развива с времето, тъй като се радва на все повече популярност. Концепцията е нашумяла толкова много, че големите хотелски вериги имат свои бутикови марки. Те заемат важна част в тяхното глобално портфолио, защото се опитват да обхванат по-младия демографски сегмент.

Отличителни черти са шарените мотиви в лоби баровете, нестандартните общи части, дори наличието на джаги и билярдни маси, с цел социализиране. Някои световни вериги даже залагат все повече на марки бутикови хотели и съответно имат не една, а две такива марки. Пример за това са Marriott и InterContinental. Ето и списък с бутиковите марки на световните хотелски вериги:

Aloft и Moxy, на Marriott

Indigo и Even, на InterContinental

Canopy, на Hilton

Tryp, на Wyndham

България също разполага с интересни бутикови хотели, не само в големите градове, но и в по-малки населени места и в планината. Нашите препоръки за най-вълнуващите места за настаняване в различни краища на страната са следните:

HillHouse Plovdiv

Адрес: ул. “Съборна” 27

Историята на тази къща е дълга и изпълнена с падения и възходи. Неслучайно завършваме с думата „възходи“ – вярваме, че къщата е в добри ръце. Това е видно от невероятния труд, който е вложен в превръщането на този паметник на културата от срутена къща в бижуто, което е в момента. Повече подробности за историята можете да прочетете в официалния сайт на къщата за гости. Това, което можем да кажем е, че местоположението е уникално, а обзавеждането е чудесно. Изключително ефектен детайл са скиците над леглата със забележителности от града. В подземния етаж на къщата е разположена винарна, често използвана за презентации, тържества и организиране на събития. Оценките и ревютата онлайн са красноречиви – това е място в Пловдив, което трябва да бъде посетено!

Hotel mOdus Varna

Адрес: ул. “Стефан Стамболов” 46

Името на хотела произлиза от латинската сентенция Modus vivendi, което означава „Начин на живот“. А такъв начин на живот определено е ексклузивен.

Разположена на входа на Морската Градина във Варна, на 100 метра от Варненските централен плаж и пешеходна зона, сградата на хотел mOdus, не може да бъде с по-добро местоположение.

Всяка от 37-те стаи е индивидуално обзаведена с мебели, правени по поръчка. Доминантните цветове са шоколад и слонова кост, добре подчертани с килими Egge с оригинални мотиви на дизайнера Марко Пива. Баните са уникални, но същевременно много практични.

Boutique hotel Promenade, Burgas

Адрес: ул. “Княз Ал. Батенберг” 32

Бутиков хотел Promenade има неповторима локация – точно до Морската Градина в Бургас. В района се намират най-популярните ресторанти на града. Впечатлени сме от стила на рецепцията и дизайна на баните. А изгледът от вана в банята към морето е предимство, което не може просто да бъде описано в списък с удобства. Обслужването и удобствата по стаите са на изключително високо ниво, което е потвърдено от високите оценки и положителни коментари в платформите за настаняване.

Casa Art Hotel Oreshak, near Troyan

Адрес: ул. “Стара планина” 44

Casa Art Hotel в село Орешак, на 6 км. от Троян, по посока Троянския манастир, е проект, който преплита в себе си интериорен дизайн, мебелен шоурум, арт уъркшопи и тържества. Прекрасната градина е подходящо място за релакс и уединение, ако желаете да избягате от големия град за уикенда. Там можете да се насладите на чист въздух и невероятна природа, независимо дали отивате заради семейна почивка, фирмена среща или групова тренировка. Всяка стая има свой отличителен стил на обзавеждане. Това място спечели вниманието ни, поради простата причина, че всички дейности, които съвместява са постигнати с много любов, труд и внимание към детайлите.

Amira Boutique Hotel Bansko

Адрес: ул. “Страгите” 10

Амира в Банско е бутиков хотел в класическия смисъл на думата. Разположен е изключително близо до кабинковия лифт. След дълъг ден по ски пистите, можете да отскочите до Spa зоната или вътрешния басейн. Отличителна характеристика е уютът в общите части на хотела, а също така и цветовите акценти в стаите. Хотел Амира разполага с детски кът за свободна игра и зона за творчески работилници. Препоръчваме го не само ние, но и стотици хора в ревюта онлайн.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram