14/05/2021

Как вилата ви да привлича гости целогодишно?

По време на Римската империя богатите римляни често са разполагали с втора къща извън града. Тези големи, елегантни домове се наричали вили и несъмнено в днешно време биха се считали за същински имения.

Римските вили били два вида:

  • Villa urbana – къщите от този тип били доста близо до Рим и до тях се стигало по-лесно, затова били подходящи и за по-кратки престои. По този начин хората от по-елитните прослойки на обществото са си давали възможността за лесно бягство от града. И все пак често те не били напълно функционални къщи и не разполагали със земеделска част.
  • Villa rustica – днес това биха били по-скоро селски имения. Те се намирали по-далеч от Рим и както предлагали същото усещане и удобствата на villa urbana, така същевременно включвали земеделска земя, добитък и хора, които поддържали нивите за селскостопанското производство.

В днешно време границите на понятието “вила” доста се размиват и подобен тип имоти не се притежават само от най-заможните в обществото.

Вила относително наричаме

всяка къща извън града, която не се обитава за постоянно от собствениците. Много хора имат подобен имот в близост до града, която посещават например през уикендите, отиват там за отдих или си отглеждат разнообразни земеделски култури. Други собственици пък отдават къщата си и под наем като ваканционен имот. Точно за този тип ваканционни имоти ще говорим в тази статия.

Вилите, които се използват като ваканционни имоти, обикновено се намират сред природата, не са обградени от съседски къщи, а дори и да има такива в близост, къщата разполага с просторен двор. Неведнъж в нашите статии сме споменавали тенденцията туристите все по-често да предпочитат самостоятелни места за настаняване пред хотелите. Такъв тип имот са и ваканционните вили, които са перфектно настаняване за двойки, семейства с деца, както и група приятели, които искат да се насладят изцяло на компанията си. Вилите дават възможността на гостите да се изолират напълно от останалия свят – дали за да се позабавляват без да се притесняват, че пречат на някого наоколо, или да си починат и да се насладят на обграждащата ги природа.

Истинското предимство на вилите и къщите за гости е това, че всеки разполага със собствена стая, но същевременно има достатъчно голямо помещение или двор, където всички могат да се съберат, за да хапнат заедно, да поиграят игри или просто да си говорят и да прекарат истински качествено време заедно. Но колкото и вилите да са търсена опция за настаняване, конкуренцията е голяма. Освен това туристите често търсят златната среда – уединен имот с предимствата на хотел. Това повишава изискванията към собсвениците и те трябва да се погрижат къщата им да отговаря на определени условия, ако искат тя да бъде предпочитана от гостите. Ето няколко предимства, които биха наклонили везните на туристите, търсещи настаняване:

1. Басейн

Басейнът автоматично ще вдигне нивото на вашия имот и ще ви осигури повече резервации! Ако потенциалните наематели се чудят между две къщи, неминуемо биха предпочели тази с басейн. Не е нужно той да е много голям, важното е да е добре поддържан и дворът около него да е приятен за отдих. Плюс би било да има и плитът участък за деца. Външният басейн ще ви помогне да привлечете повече посетители основно в топлите месеци, а закритият, ако има възможност за такъв – целогодишно!

2. SPA удобства

Това е едно от предимствата на много хотели, с което гостите биха се радвали да разполагат и в къщата за гости. Достатъчно е да има малка сауна или пък джакузи, за да си спечелите няколко бонус точки.

3. Храната винаги е от значение!

Някои гости предпочитат да приготвят храната си сами и всъщност смятат това за част от чара на подобна ваканция. И това е прекрасно! За този тип гости ще е от голямо значение кухнята да разполага с всичко нужно за приготвяне на вкусна вечеря, с достатъчно посуда за всички гости и с чаши за различни видове напитки.

В този ред на мисли задължително допълнение към кухнята са миялната и хубавата кафемашина! Малко са хората, които не започват деня си с чаша ароматно кафе, затова на много от тях прави лошо впечатление липсата на кафемашина – инвестицията в нея не е голяма, а и наистина си струва. От друга страна миялната би зарадвала всеки, защото, нека не се лъжем – никой не изпитва огромно желание да мие чинии и чаши по време на почивката си.

Има и гости, които пък напълно биха пропуснали готвенето по време на своето пътуване. За тях огромен плюс би било, ако има как да им осигурите опцията за поръчване на храна, ако оперативно това е възможно за домакина на къщата или ако в близост се намира хубав ресторант, дори и само препоръки биха били добре дошли.

4. Просторен и уютен кът за отдих

Както вече споменахме, вилите обикновено се посещават от по-големи групи. Тях ще спечелите с помещение, в което всички заедно могат да прекарват времето си. Голямата маса за хранене и удобната мека мебел ще се харесат на всеки. Ако добавите и техника към тях, като например голям телевизор и хубави колони за музика, трудно ще получите негативни отзиви.

5. Детски кът

Много от посетителите на къщите за гости и вилите са семейства с деца – какво по-хубаво от това да се видиш с приятели, да си починеш, а децата да тичат и да си играят в двора без притеснения. За тях огромно предимство би било да сте осигурили и някакви забавления за малките. Има много варианти за това и отново не е нужно да са свързани с големи инвестиции. Дали ще сложите една катерушка или люлка, някакви играчки или батут – изборът е ваш и със сигурност той ще направи имотът ви по-привлекателен.

6. Погрижете се за гостите си така, че да се превърнат в редовни посетители и да ви препоръчват

Всичко, което изброихме, ще ви помогне да спечелите вниманието на много потенциални гости. Прекрасно е обаче да се грижите така за гостите си и техния престой, че те наистина да искат да ви посетят отново. Как става това?

На първо място се погрижете хигиената на имота ви да е безупречна. Наличието на всички други удобства ще бледнее, ако има проблеми с хигиената. Освен това, разбира се, трябва да сте истински гостоприемни. Бъдете на разположение на гостите си, когато те имат нужда от нещо, отговаряйте навреме на техните въпроси, давайте им препоръки за района. По този начин ще си подсигурите не само редовни посетители, а и препоръки от тяхна страна към други хора, което ще със сигурност ще ви даде преднина пред конкуренцията!

Ако в съветите ни припознавате своя имот, който искате да отдавате под наем успешно, време е да се свържете с нас! Flat Manager вече предлага и управление на вили и къщи за гости – ние ще ви помогнем с всички дейности в онлайн пространството, за да може вие да се фокусите върху гостопримеството си.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram