12/04/2021

Рекордно търсене на еднофамилни къщи в полите на Витоша

Една от най-видимите тенденции в пазара на недвижими имоти от началото на пандемията продължава да се ускорява. През 2021г отчитаме рекорден интерес към еднофамилни къщи в южните квартали на столицата над околовръстното – Бояна, Драгалевци, Симеоново и в.з. Малинова Долина. Същевременно предлагането на този вид имоти е на най-ниските си нива от години и в момента има предимно оферти за покупка на къщи на зелено, които не се застояват дълго на пазара. Всички индикации сочат, че тенденцията ще се запази, а качествено построените еднофамилни къщи в престижните квартали ще стават все по-скъпи и търсени.

Работата от вкъщи и локдауните имаха и положителен ефект за немалко българи, които успяха да си осигурят по-висок стандарт на живот без това да повлияе на бюджета на домакинството. Решението бе преместване в по-малки населени места в домове с повече пространство, където децата могат да играят и учат дистанционно без да нарушават работния процес на родителите. Това доведе до траен спад на дългосрочните наеми в големите градове и съществено покачване на сделките с къщи около тях. През 2021г обаче наблюдаваме постепенно възстановяване на наемните нива докато компаниите започват да връщат служителите си в офиса. В последните месеци трафикът в големите градове се увеличава, местата за паркиране намаляват и все по-рядко срещаме хора, които продължават да работят от вкъщи постоянно.

Постепенното нормализиране на ситуацията обаче затруднява опазването на постигнатия комфорт – децата се връщат в детските градини и училищата, родителите им в офисите, а временният просторен дом остава далеч от тези места. Това е и основната причина за рекордния брой запитвания в агенциите и онлайн пространството за къщи в кварталите на София, които предлагат бърз достъп до центъра на града и чиято инфраструктура е пригодена за именно този вид имоти. Най-престижните сред тях са Бояна, Драгалевци, Симеоново и в.з. Малинова Долина. По данни на най-големия български имотен портал, търсенията за къщи в тези четири квартала са се увеличили тройно през последните 20 месеца.

Предлагането на еднофамилни къщи в полите на Витоша пък бележи рекордно ниски нива. По данни на Homeheed, броят активни обяви за продажба на къщи в Бояна и Драгалевци варира между 220 и 330 от 2018г до второто тримесечие на 2020 година, след което започва по-ускорен спад. През последните месеци на 2021г. предложенията са вече под 150 и продължават да намаляват. Ситуацията е сходна и в Симеоново и в.з. Малинова Долина, като и в двата квартала най-голямо предлагане е имало през октомври 2019г., а най-малко – точно две години по-късно.

В условията на ограничено предлагане и рекордно търсене е нормално и цените на къщите да са във възход. В Драгалевци и Симеоново цените на квадратен метър достигат 1600 EUR в края на тази година, което е увеличение с 10% спрямо началото на 2020г.. В Бояна процентното увеличение е по-малко, но средните цени са и най-високи – 1620 EUR/м2. Вилна зона Малинова Долина, която граничи със Симеоново, е по-малко позната на пазара и цените в района все още са по-ниски отколкото в по-известните квартали отвъд околовръстното, но предлагането и там е ограничено.

Повечето предложения за еднофамилни къщи са в затворени комплекси, които са в процес на строеж. Значителната инфлация при цените на строителните материали през последните месеци би могла да окаже негативно влияние върху по-големите проекти, където съществена част от къщите са били разпродадени на зелено преди покачването на цените. Ето защо експертите съветват купувачите да се насочат към по-малките комплекси, които тепърва започват да се строят и продават – при тях инвеститорите са взели предвид инфлацията при изчисленията си и съответно рискът от последващо предоговаряне на цената, забавяне или неизпълнение е значително по-нисък.

3Д проект за жилище

/Имението с кипарисите с 4 индивидуални еднофамилни къщи във в.з. Малинова Долина/

На този етап няма изгледи положителната тенденция за еднофамилните къщи да се обърне. Средните цени в престижните квартали с къщи са все още значително по-ниски от тези на апартаментите в предпочитани квартали в столицата като Лозенец и Оборище, където вече е почти невъзможно да намерим цена под 2000 евро на кв. м. . Същевременно къщите в квартали с бърз достъп до центъра предлагат много по-висок стандарт на живот за семейства поради наличието на повече простор, по-чист въздух, природа и възможност за уединение.

Търсите да закупите или наемете къща? Вижте някои от новите предложения в нашия портал за имоти Flats.bg :

Еднофамилни къщи в строеж във в.з. Малинова Долина за продажба. Повече информация.

Къща с басейн до мол Парадайс в Кръстова Вада под наем. Повече информация

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram