08/03/2019

Безопасно ли е да отдаваме имота си в Airbnb? 10 съвета как да ограничим рисковете максимално

апартамент, който се отдава за airbnb

През последните години туристическите тенденции, повлияни от идеите за споделена икономика, се засилват с бързи темпове и Airbnb имотите и краткосрочното отдаване под наем като алтернатива на хотелите не подминават и България. Крие ли обаче рискове краткосрочното отдаване на апартамент под наем в Airbnb и как да се предпазим от тях?

Все повече собственици предпочитат да отдават имота си краткосрочно поради ред причини, които се изтъкват като предимства при този вид наеми: по-високи доходи от традиционния, дългосрочен вариант; гъвкавост при ценообразуването според заетостта, сезонността; използване на апартамента от собственика за лични нужди; частично отдаване на имота под наем (само стая) в Airbnb и други. Всички тези позитиви обаче крият определени рискове за собствениците и често са причина те да не прибегнат до този вариант в крайна сметка и да заложат на сигурното.

Да превърнете дома си в хотел е начинание, което за съжаление няма как да бъде напълно безпроблемно и да гарантира абсолютна сигурност при всяка резервация и от всеки гост. Съществуват обаче различни превантивни мерки, които можете да предприемете, и начини, с които да намалите рисковете максимално и да предотвратите евентуални щети и неприятни гости във вашия дом. Като експерти в тази област, нека ви запознаем малко по-детайлно с тях:

1. Информирайте се за вашите гости

Подбирайте вашите гости, според това колко надежден изглежда техният профил. Можете да се опитате да разучите повече за тях относно целта на тяхното пътуване – колко и какви хора ще отсядат, да проучите профилите им в социални мрежи, за да разберете до колко са легитимни. Ако акаунтът е новосъздаден и няма естествено изглеждаща профилна снимка, това веднага трябва да ви алармира, че нещо не изглежда наред. Една от най-полезните функции на отдаването на апартамент чрез Airbnb е, че Airbnb ви позволява да разгледате и отзиви, които други собственици са оставяли за тези гости от престой в техни апартаменти. Ако нещо ви се струва съмнително просто не поемайте излишния риск.

2. Комуникирайте с тях

Когато гостите ви изпратят запитване опитайте се да изкопчите по-лична информация за тях – откъде са, с кого ще пътуват (ако не са сами), защо са избрали вашия апартамент, имат ли специални изисквания (за дете например) и ще можете ли да ги удовлетворите. Опитайте се да създадете по-лична връзка със самия гост – все пак това е един от първоначалните принципи на отдаването на апартамент чрез Airbnb. Някои гости очакват собствениците да общуват с тях и да са наблизо за всеки техен въпрос. Други предпочитат спокойствието и никой да не ги притеснява излишно. Разяснете с гостите си какви са техните очаквания и какво реално можете да им предложите, за да няма разочаровани.

3. Придържайте се към правилата

Airbnb се стреми винаги да гарантира сигурността както на гостите, така и на собствениците. За да бъде възможно това, трябва да се спазват правилата и от двете страни, а именно едно от основните такива е комуникацията да протича само и единствено през официалната платформа писмено. По този начин комуникацията е документирана и може да бъде проследена от Airbnb ако поради някаква причина има разминаване между госта и собственика и платформата трябва да се изяви като арбитър в спора между двете страни. Избягвайте да използвате мобилни съобщения през WhatsApp, Viber, социални мрежи и други, за да обсъждате каквито и да е било неща с госта. Не се съгласявайте на допълнителни уговорки свързани с плащане на ръка, допълнителни изисквания и подобни. Използвайте телефона за връзка само в крайни случаи и при спешна нужда.

4. Застраховайте дома си

Въпреки че политиката за отдаване на апартамент чрез Airbnb покрива собствениците със застраховка до 1 милион долара, не разчитайте само на нея. Все пак всичко се случва – например при наводнение, в което гостът може да няма никаква вина е добре да сте осигурени. Направете собствена застраховка на недвижимото си имущество – на българския пазар в момента се предлагат застраховки за дома с премии от около 50 до 200 лв. на година с различни покрития, включващи кражба, пожар, наводнение както и наем за алтернативно настаняване. Не забравяйте, че застраховката на отдаването под наем в Airbnb не покрива щети на вещи в апартамента.

5. Депозит

Изискайте депозит от гостите в случай на възникнали щети, особено ако нямате възможност да установявате щети веднага след напускането на всеки гост. Това е най-сигурният начин да имате спокойствието, че ако нещо стане ще можете да покриете поне част от тях. При възникнали щети можете да използвате “Airbnb Resolution Center” където да изискате тя да бъде платена от страна на госта. Ако той е съгласен със сумата и признае вината си ще бъдете обезщетени. Ако има несъгласие между двете страни след отдаването на апартамент чрез Airbnb, самата платформа има правото да вземе крайно решение. Запазете всякакви доказателства като снимка на щетата, платежни документи по нейното отстраняване и други, които биха били в полза в такъв случай.

6. Оборудвайте имота си правилно

Премахнете всички скъпоценни вещи, както и такива със сантиментална стойност, които не бихте могли да си възвърнете, дори и щетата да бъде изплатена. Конзоли за видеоигри, система за домашно кино, скъпа ваза или картина биха направили дома ви по-привлекателен за гостите, но също така и много по-рисков за злополуки. Оставете в дома си пожарогасител, аптечка и детектор за дим – по-добре е никога да не влязат в употреба, но е важно да са налични, защото биха спестили евентуални по-големи щети. Тези три неща са едни от основните изисквания на Flat Manager за всеки един апартамент, който управляваме.

7. Метод за самонастаняване

Този метод ви дава свободата да не губите излишно време в настаняване на гости или например ако искате да нямате личен контакт с тях. Този вариант е предпочитан и от гостите, тъй като не е нужно да се уговарят с вас къде и как да се срещнете, за да им предадете ключовете и да ги настаните. Ако използвате този метод обаче строго препоръчително е периодично да сменяте кодовете за достъп до кутията или ключалката. Съществуват и по-модерни начини за настаняване с ключалки с кодове. При тях предимството е, че можете да сменяте често кодовете и да сте още по-сигурни, че някой предишен гост няма да ви „посети“ отново.

8. Поставете ясни изисквания и правила

Уведомете гостите какви са правилата за ползване на вашия дом, както в самия листинг преди да запазят, но и в самия дом. Оставете на видно място ясен списък с неща, които може и не може да се правят, като например да не се вдига шум между 2 и 4 следобед и след 10 вечерта, че партита не са позволени, че домашните любимци и пушенето е забранено. Все пак това в вашият дом и гостите ви трябва да уважат това. Оставете и полезна информация с телефони за спешна нужда на местните власти.

9. Уведомете съседите си

Въпреки, че в повечето случаи съседите често се оказват върли противници на това апартамент от блока да се отдава под наем на непознати “хипита”, които ще блъскат и ще тропат с куфарите всеки ден, докато те се наслаждават на следобедния си сън, ако имате готини и широкоскроени съседи ги помолете да хвърлят по едно око за съмнителни гости и да ви уведомяват при възникнал проблем.

10. Система за сигурност

Ако живеете далече – извън града или държавата, в която отдавате своя имот и нямате пряк достъп до него, можете да предприемете следващото ниво на безопасност и да инсталирате система за сигурност, която да включва дистанционен контрол на достъпа, камери на входа и външните части, сензори за движение и т.н. Това би ви дало по-голямо спокойствие ако сте рентиер от разстояние.

Ако последната стъпка вече ви се струва малко прекалена (както и на самите нас!) и почвате да се отказвате от идеята за краткосрочно отдаване на апартамент под наем в Airbnb, можете да доверите управлението на имота си на професионалния екип на Flat Manager. Ние се грижим максимално домът ви да изглежда така, както когато сте ни го предали. Проверяваме всеки апартамент периодично, работим с метод за самонастаняване, уведомяваме собствениците за възникнали щети и веднага при нужда подаваме иск към госта през Аirbnb за ваша сметка. Поддържаме комуникация с гостите 24 часа в денонощието и сме винаги насреща при спешни случаи. Запознайте се по-подробно с нашите услуги и се свържете с нас за повече информация!

екипът на Флат Мениджър

Част от нашия усмихнат екип, който се разраства постоянно!

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram