08/07/2021

Криптовалутите в сферата на туризма

биткойн лого

Случвало ли ви се е да пътувате през няколко страни и да се налага да обменяте различни валути? Това изисква време и подготовка, а накрая струва и пари, поради превалутирането в началото на пътуването и обратно при връщането.

Ясно е, че вървим към т.нар. cashless society (общество без кеш), но от няколко години насам изглежда, че има вероятност да бъде направен внезапен скок към криптовалутите.

Някои държави вече обмислят да последват примера на Китай и да емитират свои дигитални валути (CBDC-Central Bank Digital Currencies). Разликата при тях е, че те не са децентрализирани, а са издадени от определена централна банка.

В тази статия ще разгледаме кои са най-иновативните участници при първоначалната употреба на криптовалути в туризма – платформите за пътувания и хотелите, които вече приемат такива плащания. Накрая ще завършим с пречките пред утвърждаването на криптовалутите в туризма.

Потенциалните ползи

Потенциалните ползи от пътуване с криптовалути са много и биха имали по-голяма добавена стойност при по-дълго пътуване, свързано с различни дестинации в различни страни по света.

Някои от основните ползи са следните:

  • премахване на загуби при превалутиране – тези загуби обикновено се поемат преди и след пътуване. Ако по време на пътуването дадена валута се обезцени, това допринася за допълнителни загуби, особено при по-големи суми.
  • елиминиране на риск от кражба на пари в брой – това е особено валидно за морски курорти. Сигурно ви се е да се притеснявате да оставите пари в брой в хотела или да ги носите със себе си на плажа. Положителното при курортите е, че все пак можете да правите плащания с карта.
  • преодоляване на липсата на изградена инфраструктура при отдалечени места сред природата – при планински преходи пък се налага да изчислите предварително какви разходи ще имате за няколко дни напред. Всеизвестен факт е, че в планините няма банкомати, а повечето хижи не приемат плащания с карта, особено в България.

Някои подсектори в туризма могат да бъдат изцяло трансформирани с адаптирането на криптовалути. Има вероятност определени платформи за резервиране на пътувания да емитират своя криптовалута или токен, базиран на криптовалута.

Например в друг сектор, спорта и забавленията, някои футболни отбори вече имат свои фен токени, които са базирани на криптовалутата Chiliz ($CHZ). Футболните фенове могат да купуват потребителски стоки (т.нар. мърчъндайз) или да участват във вземането на решения чрез анкети на базата на притежанието на токени. Ръководството на някои отбори пуска анкети, свързани с кръщаването на трибуна или изписването на девиз на капитанската лента.

chiliz logo

Тази година два от най-големите crypto travel сайтове обявиха сливането си – travala.com и travelbybit.com. Първият има изградено огромно портфолио от места за настаняване, а силната страна на втория е партньорството с авиолинии.

Travelbybit e австралийски стартъп, който е бил финансиран от Binance през 2018 година. Binance пък е платформа за съхранение и търговия на различни криптовалути, която през същата година е достигнала пазарна оценка от 1 млрд. долара. Това сливане дава възможност за синергия между два основни подсектора в туризма.

Интересното е, че платформите за резервиране на пътувания с криптовалути имат и български представител, който се нарича locktrip.com. LockTrip има свой токен ($LOC), базиран на Etherium Blockchain, който може да бъде използван при резервиране в над 2 милиона хотела и над 1000 авиолинии. И тук има връзка с австралийска компания – в края на март 2021 година, онлайн туристическата агенция Webjet инвестира 4.1 милиона долара в LockTrip, с клауза за втори транш от още 4.2 милиона долара.

Все още обаче има дълъг път пред масовото утвърждаване на криптовалутите при пътувания.

Трудности

Някои от основните пречки са следните:

  • Големи колебания при цената за кратък период от време – има риск до края на пътуването дадена криптовалута да се е обезценила драстично и това води до липса на предвидимост. Поради тази причина някои от платформите за резервиране на пътувания приемат и т.нар. stable coins.
  • Тромавост при масово възприемане на плащания в различни подсектори в туризма – нужни са много съвместни усилия, за да бъдат възприети масово плащания в различни подсектори като туристически агенции и туроператори, места за настаняване, транспорт и други.
  • Риск от регулации на държавно ниво в различни страни – Корпорациите имат интерес да получат ценната информация как се движат средствата по света и да я използват за свои ползи. Проблемът е, че дадена държава не иска да предостави такава информация, особено на корпорация от друга държава. Преди 2 месеца Китай забрани на банки и онлайн платежни канали да предлагат услуги на клиентите си, свързани с регистрацията и търговията на криптовалути. Миналата седмица платформата Binance пък беше забранена във Великобритания. Държавният регулатор FCA (Financial Conduct Activity) e посочил като причина, липсата на възможност за предотвратяване на пране на пари, свързани с кибер атаки.

Следващите няколко години ще бъдат доста динамични при хотелите. Очаква се все повече от тях да приемат директно плащания с криптовалути, без посредници – сайтове, които са платформи за пътувания. Вместо това, ще има все повече партньорства с борси за криптовалути.

Хотелски вериги, които приемат криптовалути

В момента има 2 хотелски вериги, които приемат криптовалути.

Това са Kessler Collection и The Pavilions Hotels & Resorts group. Kessler Collection си партнира с Bitpay, a веригата бутикови хотели The Pavilions ще си партнира с Coindirect.

Конкуренцията в областта на Fintech компаниите също нараства – те добавят все повече функционалности и международно покритие. Освен Revolut, друга компания, която набира скорост в Европа е Curve. Представлява дигитален портфейл, но също като Revolut, предлага и пластика (както и план с метална карта). В зависимост от месечния план, Curve предлага теглене на банкомати в чужбина без такса при теглене до определен лимит на месец (200EUR на месец/400 EUR на месец/600 EUR на месец), с изключение на уикендите. Макар засега да изглеждат ниски, особено за хора, които пребивават в чужбина, с времето най-вероятно тези лимити ще бъдат увеличавани.

Ще бъде вълнуващо да се види в близкото бъдеще кой начин на плащане ще придобие масово приложение от хората, които пътуват често по света – платформа за резервиране на пътувания със своя криптовалута или токен; хотели, които приемат криптовалути посредством борси; или fintech компания, която предлага все повече функционалности.

Хората търсят практични решения на проблемите си и в дъгосрочен план ще спечели този вариант, който предложи ясни и прости решения. Също така има голяма вероятност да бъде не само един, а комбинация от различни варианти. При всички случаи ще следим с интерес развитието на плащания в сферата на туризма.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram