16/02/2021

10-те най-стари хотела в света

десетте най-стари хотела в света

Чудили ли сте се някога кои са най-старите функциониращи хотели в света? В тази статия ще ви разходим из земното кълбо и ще ви покажем десетте най-стари места за настаняване, които са устояли на времето.

Интересно е как са променяли предназначението си през вековете, според нуждите на обществото. Собствеността на някои от тях също се е променяла – в определен период са били част от манастир, други са били собственост на община, а пък някои са включвали пивоварна. Има и такива, които са се предавали от поколение на поколение в рамките на дадена фамилия.

История, география и архитектура се преплитат в едно в тези вълнуващи истории. Ако някога пътувате наблизо, отделете време да ги посетите. Дори и да не можете да си позволите да нощувате в тях, със сигурност ще можете да разгледате местата, където векове наред са отсядали монаси, музиканти и търговци.

10. Хотел Interlaken

Година на основаване: 1323 г.

Местоположение: Интерлакен, Швейцария

Брой стаи: 55

Един от най-старите хотели в Швейцария се намира в градчето Интерлакен и носи същото име. Живописното градче е известен курорт, разположен в подножието на Бернските Алпи, между Тунското и Бриенцкото езеро. В началото сградата е била обител от манастир. Впоследствие, в продължение на много години, се е превърнала в център на административния район на Бернер Оберланд, а един етаж е бил използван за съдебна палата. През 1491 година Луи Рос реновирал хотела и тогава той получил свой герб – на него са изобразени два коня и два алпийски козирога. Гербът е закачен на южната фасада на хотела. През годините там са отсядали различни музиканти, един от тях е бил известният композитор и музикант Феликс Менделсон. Обзавеждането в момента е приятна смесица между традиционно и модерно. Над леглата има разположени големи пана със стари снимки на хотела.

9. Pilgrimhaus

Година на основаване: около 1304 г.

Местоположение: Зост, северен Рейн-Вестфалия, Германия

Основател: Градският съвет на Зост

Pilgrimhaus е бил основан от Градския съвет на Зост като хоспис и къща за поклонници. Странноприемницата била ползвана най-вече от поклонници по пътя им към Сантяго де Компостела (северна Испания). През 1613 година, градската управа продала хотела на Томас Меркелбах. През 1766 година семейство Бьодекер поело хотела и започнало да прави там бренди и бира. От 2008 година насам, Pilgrimhaus e собственост на фамилия Бек и съответно хотелът бил реновиран през 2018 година.

8. Orso Grigio

Година на основаване: около 1303 г.

Местоположение: Иннихен (Сан Кандидо), Италия

Брой стаи: 30

Хотел Orso Grigio датира от началото на 1300-те години, след като крал Албрехт предоставя на град Иннихен (Сан Кандидо) харта за отваряне на пазар. Започват да идват благородници и търговци в Иннихен, градът създава първите странноприемници и съответно Орсо Гриджо е една от тях. Собствеността й е неизвестна до средата на 15 век.

Първият регистриран собственик на Орсо Гриджо е Конрад Маус през 1462 г. Семейство Маус притежава и управлява Orso Grigio до 1554 г. Хотелът е собственост на няколко различни фамилии, преди Ladinsers да поемат властта през 1745 г. Днес девето поколение от фамилията Ladinser управлява Orso Grigio.

7. The Old Bell Hotel

Година на основаване: 1220 г.

Местоположение: Малмсбъри, Уилтшър, Англия

Основател: Абат Лоринг от абатство Малмсбъри

Брой стаи: 33

Хотелът Old Bell има име, което е почти идентично с друг стар хотел в Англия в този списък. Подобно на другия хотел, The Old Bell Hotel в Малмсбъри твърди, че е най-старият съществуващ хотел в Англия, въпреки че има по-стари.

Хотелът Old Bell първоначално е отворен като общежитие през 1220 г. от абат Лоринг за посещение на сановници в абатството Малмсбъри. Оттогава хотелът остава отворен и въпреки че е реновиран, части от него датират от 1220 г., включително каменна камина в бирарията.

6. The Angel and Royal Hotel

Година на основаване: 1203 г.

Местоположение: Грантъм, Линкълншър, Англия

Основател: Рицари Тамплиери

Брой стаи: 29

Хотелът Angel and Royal е друг исторически английски хотел, който е един от най-старите в страната. Хотелът е основан през 1203 г. от рицарите тамплиери и първоначално се е казвал The Angel Inn.

Рицарите тамплиери управляват странноприемницата до 1308 г., когато шерифът на Линкълншър я завзема след заповед на Едуард II. Няколко месеца по-рано, френският крал Филип заповядва да бъде разпуснат орденът на рицарите тамплиери. Според хотел Angel and Royal хотел, частта Royal е добавена към името през 1866 г. след посещение от принцът на Уелс, по-късно Едуард VII.

5. The Olde Bell

Година на основаване: 1135 г.

Местоположение: Хърли, Бъркшър, Англия

Основател: Приорат на Хърли

Брой стаи: 48

Има много хотели, които твърдят, че са най-старите в Обединеното кралство и The Olde Bell е един от тях. The Olde Bell има сериозни аргументи за това, тъй като историята му датира от 1135 г. Най-старата част на хотела първоначално е служила като къща за гости на градския Бенедиктински Приорат.

Името произлиза от камбаната Санктус, над входната врата, която е била използвана, за да съобщи на монасите, че важен посетител е дошъл в Хърли и се нуждае от настаняване. По време на дългата си история The Olde Bell е бил домакин на забележителни гости, включително Уинстън Чърчил, Дуайт Д. Айзенхауер, Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Кари Грант.

4. Zum Roten Bären

Година на основаване: около 1120 г.

Местоположение: Фрайбургим Брайсгау, Германия

Брой стаи: 25

Zum Roten Bären е обявен за най-стария хотел в Германия. Основите на сградата датират от началото на 12 век и директорът на Фрайбургския музей за история на града смята, че сградата е била използвана като странноприемница по това време.

Най-ранните писмени сведения за Zum Roten Bären датират от 1311 г. и показват, че стопанинът по това време се е казвал Йохан Биенгер. Директорът на музея също е сигурен, че Мария Антоанета е пребивавала с част от обкръжението си в Zum Roten Bären, когато е нощувала във Фрайбург на път за Версай през 1770 година.

3. Maids Head Hotel

Година на основаване: около 1090 г.

Местоположение: Норич, Норфолк, Англия

Основател: Хърбърт де Лосинга

Брой стаи: 84

Хотел Maids Head твърди, че е най-старият хотел във Великобритания. Според хотела това се основава на факта, че мястото непрекъснато се използва за настанявания от средата на 1090-те. Настоящият хотел се намира там, където е бил оригиналният дворец на първия нормандски епископ на Норич, Хърбърт де Лосинга.

Въпреки че мястото се използва от 11 век, най-старите части на хотел Maids Head Hotel датират от 15 век. Смята се, че стаята на хотела с дъбови панели е от същия период. Барът е добавен през 16 век. Въпреки че хотел Maids Head е реновиран, собствениците му запазват историческата цялост на сградата.

2. Hoshi Ryokan

Година на основаване: 718 г.

Местоположение: Комацу, префектура Ишикава, Япония

Основател: Гарио Хоши

Преди да бъде детрониран преди няколко години, Хоши Риокан е най-старият хотел в света според световните рекорди на Гинес. Сега Hoshi Ryokan е понижен до втория най-стар хотел в света. Той обаче съществува от 1300 години и е основан през 718 година.

Hoshi Ryokan има легендарно начало, което започва с послание в сън към будисткия монах Тайчо Дайши от планинското божество Хакусан Дайгонген. Горещите извори, около които е построен хотелът, са дар от Хакусан Дайгонген за облекчаване и лечение на нараняванията и болестите на хората. Тайчо Дайши заръчал на ученика си Гарио Хоши да отвори странноприемницата на определно място. Оттогава семейството на Хоши управлява Hoshi Ryokan.

1. Nishiyama Onsen Keiunkan

Година на основаване: 705 г.

Местоположение: Хайакава, префектура Яманаши

Основател: Фудживара Махито

Брой стаи: 35

Nishiyama Onsen Keiunkan, който работи от 705 г., се счита за най-старият хотел в света. Хотелът е основан като странноприемница от Фудживара Махито през ерата на Кейун, откъдето идва и името му Кейункан. През 2011 г. Nishiyama Onsen Keiunkan бе признат за най-стария хотел в света от световните рекорди на Гинес.

сертификат за най-стар хотел в света от Гинез

Onsen пък означава традиционни горещи извори, които са основна характеристика на хотела. Предполага се, че Нишияма Онсен е бил посещаван от много известни самураи и шогуни, включително Tokugawa Ieyasu и Takeda Shingen. Днес Nishiyama Onsen Keiunkan все още се управлява от 52-ро поколение на фамилията Махито.

Следете сайта и харесайте страницата ни във Facebook за още интересни статии.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram