20/06/2022

Как да предотвратим махмурлука след имотния купон

Преди година и половина ви посъветвахме да купувате имоти с централно местоположение и подходящи за отдаване под наем краткосрочно. Аргументите ни бяха няколко – предлагането в платформите Airbnb и Booking.com бе на рекордно ниски нива, лихвите по ипотечните кредити също, а алтернативните инвестиции като акции и криптовалути крият много рискове.

Равносметката към днешна дата при покупка на двустаен апартамент в центъра на София през януари 2021г би била следната:

 • Цената на имота щеше да се е покачила с около 40% по данни на портала Imoti.net или 20% според imot.bg . Взимаме средната стойност – 30% .
 • Отдавайки имота под наем краткосрочно щяхте да сте получили допълнително около 9% възвръщаемост върху инвестицията за 18 месеца.

1000лв инвестирани в имот в центъра на София преди 18 месеца днес щяха да имат стойност от 1390лв.

1000лв инвестирани в SP500 или в Биткойн по същото време днес щяха да са съответно 967лв или 592лв.

В края на статията са поместени графики, които показват движението на цените. Защо прогнозата ни се сбъдна и какво предстои от тук нататък четете в следващите редове…

В разгара на купона

През последното десетилетие пазарът на имоти премина през двете най-благоприятни фази на своя цикъл – възстановяване и експанзия. Последните 18 месеца могат да бъдат оприличени на кулминацията на едно парти когато:

 • Музиката е най-добрата: лихвените проценти са на най-ниските си стойности
 • Всички са на дансинга: масово хората търсят имоти за инвестиция, а и за живот
 • Консумацията е на най-високото си ниво: рекорден брой сделки
 • Персоналът едвам смогва да обслужи всички: новото строителство изостава спрямо търсенето

Причините да достигнем разгара на купона са много – “евтини” пари, ниска безработица, увеличаващи се доходи, защита от инфлация, липса на добри алтернативни инвестиции и т.н. Един различен фактор този път е ефектът на пандемията, който Георги Павлов, изпълнителен директор на Realto Group, описа много точно в интервю за Money.bg – домът ни изведнъж стана не само място за живот, но и за работа, учене и дори спорт, което повиши свойствената стойност на жилищата.

Пандемията вече я няма, а диджеите (централните банки) започват да пускат музика, която не е толкова „танцувална“. След продължилия дълго време купон вероятността да отидем на афтърпарти е малка и започваме да поглеждаме към изхода на заведението и да мислим как ще се приберем вкъщи.

Партито приключва

Ако сте били в нощен клуб през последните години вероятно сте видели хора, които вдишват райски газ от балони. Тези балони не се пукат, а постепенно спадат, което ги прави още един подходящ елемент от метафората ни за развитието на пазара на имотите у нас.

Балоните няма да се спукат, освен ако не се окажем във война, втора Виденова зима или друго форсмажорно събитие с екстремно негативни последици за българската икономика. Купонът ще утихне постепенно с намаляване на броя сделки поради увеличаващите се лихви по жилищните кредити. Възходът на цените ще намали интензитета си и в близките 6-12 месеца ще спре. Възможно е да последва и корекция, но е рано да се каже колко голяма ще е тя и кои имоти ще бъдат засегнати. Потреблението ще се свие в условията на увеличаващи се разходи за домакинствата и прекомерна инфлация, а когато това стане ще навлезем в рецесия.

Днес купонът е към своя край, а колко тежък ще е махмурлукът зависи от вас и стъпките, които предприемете. Ето и нашите препоръки как да се справите с него.

Рецепти за предотвратяване на тежък махмурлук след имотния купон според количеството и качеството на консумацията

Купили сте имот с кредит

 • Какво да направите: Възможно най-бързо проверете дали може да предоговорите кредита и да вземете най-добрите условия преди лихвите да се качат.
 • Как: Използвайте безплатната услуга на musketari.bg и цитирайте код FlatMngr , за да получите по-бързо обслужване и да спестите до 250лв разходи, които иначе бихте платили на банките за изготвяне на документите.

Купили сте имот с инвестиционна цел извън центъра на града на място където има ново строителство и/или възможност за такова (празни парцели)

 • Какво да направите: Продайте имота в близките 3-6 месеца
 • Как: свържете се с нашата дигитална агенция на hello@flats.bg или 0875 333 000 и ще помогнем с бързата и безпроблемна продажба на имота ви срещу най-ниската комисиона на пазара: 1.5% без ДДС

Купили сте имот с централна локация, трофеен или луксозен имот.

 • Какво да направите: Проверете дали възвръщаемостта от имота е оптимизирана като му направите оценка на доходността. Ако имате дългосрочен наемател – индексирайте наема към инфлацията.
 • Как: Вземете безплатна оценка като попълните формата на страницата на Flat Manager или се възползвайте от безплатна консултация с нашия екип от този линк.

Купили сте имот на зелено или в процес на строеж

 • Какво да направите: Поддържайте постоянна връзка с инвеститора/строителя. При забелязани нередности или неизпълнения на сключения договор се консултирайте с адвокат.
 • Как: За правна помощ в областта на имотите потърсете експертите от Гергьовски и Партньори

Купили сте ваканционен имот

 • Какво да направите: Уверете се, че се възползвате максимално от възстановяването на туризма и имотът ви носи добра доходност в периодите когато не го ползвате.
 • Как: Възползвайте се от безплатна консултация с нашия екип от този линк или ни пишете на office@flatmanager.bg

Имате спестявания и се колебаете какво да правите с тях, за да не бъдат „изядени“ от инфлацията

 • Ако сте уверени, че няма да изпитате финансови затруднения през очакваната тежка зима, инвестирайте във вече построен имот с локация, в която предлагането няма как да се увеличи спрямо настоящите нива. Помислете и за инвестиции чрез онлайн crowdfunding платформи, чрез които може да постигнете по-добра диверсификация и ликвидност.

За контакт с Flat Manager: office@flatmanager.bg или 0875333000

Промени в цените на активите:

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram