17/04/2020

9 съвета как да сме по-продуктивни у дома (част II)

Социалната изолация си продължава и всички ние малко по малко се адаптираме към ситуацията. Надяваме се съветите ни да са ти полезни, защото дойде време и за следващата порция:

5. Прави си редовни почивки

Независимо дали работим от вкъщи, от офиса или където и да било, изключително важно е да не работим с часове без пауза. Много по-полезно би било да си правим 5-минутни почивки на интервали от 25-30 минути, в които да прочистим мозъка си и да усвоим свършеното до момента. В кратките почивки е хубаво да се раздвижим, да излезем на терасата за чист въздух и малко витамин D, да си поиграем с домашния си любимец и като цяло да правим нещо, което не е свързано с работа и екрани. Не трябва да забравяме и за една по-дълга почивка от 30-45 минути до час, в която да имаме достатъчно време да се разтоварим, да хапнем или да направим нещо друго, което ще ни зареди с енергия.

6. Избягвай тоталната социална изолация

Да, в момента няма как физически да се срещаме с приятелите и колегите си, но все пак имаме нужда от социални контакти, за да се чувстваме добре. Хубавото е, че живеем във време, в което много лесно можем да се чуваме и виждаме с близките си, макар и онлайн. Затова трябва да се възползваме от тази възможност. Можем всеки ден да провеждаме видео разговор с колеги и приятели, защото това би доближило контакта до физическия такъв. Освен това има много сайтове и приложения, в които можем да правим групови разговори и да играем игри, за да можем дори сега да се забавляваме заедно. Това би направило домашната изолация много по-поносима и би ни разведрявало в дните, в които скуката пречи дори на концентрацията в работата.

7. Не забравяй да се движиш

Работата от вкъщи е обвързана с голямата липса на движение. Независимо дали се движим с кола, когато ходим до работното си място, все пак ще трябва да стигнем от паркомястото до сградата, да се качим до етажа и т.н. Когато сме вкъщи обаче тази част от деня ни не присъства. Затова е важно да свикнем или да се раздвижваме през определен интервали от време, или пък да си правим кратки тренировки всеки ден, а най-добре и двете. В противен случай не изразходваме енергия и тялото ни се обездвижва. А знаем, че когато физически не се чувстваме добре, това се отразява и ментално, и психически – неслучайно се казва „здрав дух в здраво тяло“ .

8. Поставяй граници

Това, че работим от вкъщи, не означава, че работим 24/7. Както когато сме в офиса, обособяваме времето от деня си за работа и определяме края на работния си ден спрямо задълженията, които имаме. В домашни условия имаме привилегията да работим в най-удобното за нас време, ако естеството на работата го позволява, ако ще и това да е през нощта, но не трябва да си позволяваме да работим непрестанно без да слагаме граници между това кога почиваме и се занимаваме с личния си живот и кога работим.

Това са нашите базови трикове, които могат да помогнат на всеки да повиши своята продуктивност, докато работи от вкъщи. Един от плюсовете на ситуацията, в която се намираме сега, е, че имаме възможността да свикнем с това да работим на място, различно от офиса ни, и това да не влияе негативно на нашите резултати.

И един бонус съвет – понякога смяната на обстановката може да направи чудеса с нашата креативност и настроение. Запази своя ВРЕМЕНЕН ДОМ на: https://flataway.eu/

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram