15/01/2021

21 тенденции при бутиковите хотели за 2021 година

бутикови хотели

С настъпването на 2021 година ви представяме 21 тенденции при бутиковите хотели. Някои от тях водят началото си още преди години, а други нашумяха в последните няколко месеца. Със сигурност вече навлизаме в доста динамично десетилетие. Технологиите започват да бъдат адаптирани масово в сферата на туризма, а гостите имат все по-различни нужди.

В първата част от представянето сме подготвили 10 тенденции при т.нар. смарт хотели и зелени хотели.

Смарт хотели

1. Запазване на конкретна стая, сякаш запазваш място в самолет

Първата тенденция е свързана с по-голяма степен на избор – не просто на тип стая, но на конкретна стая, сякаш гостите резервират място в самолет. Hilton въведе digital check-in към програмата за лоялни гости HHonours. В бъдеще ще има все повече хотели, които ще въвеждат такава функционалност, както и други – възможност за upgrade или експресен check-out през смартфон.

2. Настаняване без ключове или карти

Следващото ниво на сигурност, което навлиза при бутиковите хотели е настаняването без ключове и карти. Възможностите са в две основни направления: електронни брави или настаняване през смартфон.

Бутиковият хотел R34, който управляваме, разполага с електронни брави. Така не е нужно да се поддържа 24-часова рецепция. Самонастаняванията през нощта се извършват чрез предварително изпратени кодове.

3. Управление чрез гласови команди

Хотелската стая в близко бъдеще ще бъде оборудвана с устройства за разпознаване на гласови команди. Независимо дали бихте искали да си пуснете музика или да намалите осветлението, няма да се налага да прекъсвате това, което правите.

4. Таблет, който регулира системите в стаята

Дългите инструкции в папки, които почти никой не чете, ще останат в миналото. Някои хотели вече въвеждат употребата на таблет, който може да контролира централизирано осветлението, температурата и музиката. Някои марки, които набират популярност са: Crestron, INTELITY, SuitePad and Crave.

5. Смарт огледало в банята – да гледате филм, докато си миете зъбите

LG и Savvy имат съвместна разработка за банята в хотела – телевизор, вграден в самото огледало. Вече миенето на зъби няма да е скучно! Когато е изключен се вижда огледало и по нищо не си личи, че всъщност има вграден телевизор. Това следва тенденцията да бъде предоставяна информация на потребителя, когато и където поиска.

6. Ултрабърз интернет

Гостите вече имат нужда от ултрабърз интернет, тъй като се размива границата между забавление и работа. Независимо дали става дума за стрийминг, обработване на файлове със специализиран софтуер или качване на информация, много бутикови хотели вече предлагат Интернет със скорост над 100 Мbps. Това е особено полезно за хората, които работят от различни точки по света.

7. Румсервиз робот

Преди година нашумя румсервиз роботът, разработен от ТММ Automation, наречен Roomy. Той беше представен в Best Western Premier Airport Sofia и предизвика истински фурор. Друг подобен проект се нарича Relay на Американската фирма Savioke. Този робот намира приложение не само в Tуризма, но и в Здравеопазването и Логистиката. Преди няколко месеца пък Softbank представи съвместно с Bear Robotics решение за ресторантите – робот-сервитьор, който се нарича Servi. Този робот носи поръчките до масите, като заобикаля умело всички препятствия по пътя си.

Зелени хотели

8. Веган алтернативи на месото в ресторантите

Някои ресторанти вече предлагат алтернативи на месото – двете най-популярни марки са Beyond Meat и Impossible Burger. Това са зеленчукови продукти, които наподобяват месо и същевременно са щадящи за планетата, поради липсата на въглеродни емисии при разработването им. Също така при производството се изисква значително по-малко количество вода. Според демографските прогнози до 2050 година, населението на планетата ще достигне около 10 милиарда души. Поради това, храните на растителна основа ще бъдат използвани по-масово. Конкуренцията в бранша става ожесточена, дори и на местно ниво – вече има и български продукти.

Miami Grill

9. Пестене на вода – бавни душове

Хотелите полагат големи усилия да намалят разхода на вода. Една от компаниите, които действат в тази насока, се нарича Interel. Един от продуктите им представлява конзола за душа, която може да регулира не само температурата на водата, но и налягането. Системата за управление на водата може да намали разхода на вода между 20 и 30%.

10. Без пластмаса – замяна на сламки, прибори и бутилки с биоразградими материали

Интересна тенденция е замяната на дребни консумативи като сламки, прибори и бутилки, които досега са били направени от пластмаса, с биоразградими материали. В хотел R34 предлагаме на гостите еко чехли, които са биоразградими. На пръв поглед, това може да изглежда нещо дребно, но при хотелите на годишна база определено е значимо.

Това беше първата част от 21 тенденции при бутиковите хотели за 2021 година. Очаквай останалите в следващите дни, а междувременно харесайте Facebook страницата ни.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram