31/05/2024

Какво трябва да знаете, преди да отдадете имот под наем в AirBnB?

Наръчник за начинаещи

За собствениците на имоти в България, които отдават или планират да отдават апартамент под наем в платформата Airbnb, е от съществено значение да са добре запознати, както с основните термини, които се използват в платформата, така и с правилата и условия за публикуване на жилище. Подготвили сме ви едно кратко ръководство, което ще ви запознае с всичко най-важно, което един домакин трябва да знае, преди да пусне имота си за предлагане в Airbnb и ще ви даде някои полезни съвети за успешно отдаване на имота ви.

Основни термини, които всеки един Airbnb потребител трябва да знае:

 • Listing /Обява/: Подробно описание на имота, включително снимки, удобства, правила и ценообразуване, които потенциалните гости могат да видят, преди да резервират.
 • Host Guarantee /Гаранция за домакини/: Програма на Airbnb за застраховане, която осигурява компенсация до определена сума за щети, причинени от гостите на имота.
 • Superhost /Супeр домакин/: Домакини, които постоянно осигуряват положително преживяване на гостите си (измерено чрез положителни отзиви и оценки на самите гости) и отговарят на определени критерии, установени от Airbnb. Супер домакините имат достъп до ексклузивни предимства.
 • Instant Book /Моментално резервиране/: Функция, която позволява на гостите да резервират имот без предварително одобрение, оптимизирайки процеса на резервация и увеличавайки ефективността на резервациите.
 • Cleaning fee /Такса за почистване/: Допълнително таксуване, установено от домакините, за да покрие разходите за почистване, свързани с подготовката на имота за следващия гост.
 • House Rules /Правила за дома/: Указания, установени от домакините, които определят очакванията към гостите, включително политиките за пушене, домашни любимци, нивата на шум и часовете за настаняване/напускане на жилището.
 • Cancellation Policy /Политика за отказ/: Условията, при които гостите могат да откажат резервацията си и да получат възстановяване на средствата си, вариращи от гъвкави до строги политики.

Най-важните правила и условия на Airbnb за собственици на имоти:

 • Правила за деклариране на имота: Домакините трябва да предоставят точна информация за своя имот в описанието на обявата, включително брой спални, бани, оборудване и удобства.
 • Стандарти за чистота и поддръжка: Имотът трябва да се предостави на гостите в чисто и добре поддържано състояние. Домакините трябва да осигурят необходимото почистване между резервациите.
 • Прозрачно ценообразуване: Цените за наем на имота, таксите и услугите, включени в цената, трябва ясно да се посочват в обявата.
 • Правила за отмяна на резервации: Домакините трябва да уточнят своята политика за отказ на резервации, включително условията за възстановяване на средства за гостите при отменяне.
 • Спазване на местните закони и регулации: Домакините са отговорни за спазването на всички местни закони и регулации относно отдаването на имоти под наем, включително данъчни задължения и правила за допустимата дейност.
 • Комуникация с гостите: Домакините трябва да поддържат ясна и ефективна комуникация с гостите, отговаряйки на техните запитвания и предоставяйки необходимата информация за резервацията и престоя.
 • Условия за настаняване и поддръжка: Домакините трябва да уточнят правилата и условията за настаняване на гостите, включително времето за настаняване и напускане, правилата за ползване на общите пространства и други важни инструкции за престоя.
 • Отговорност и застраховка: Домакините следва да разбират своите отговорности и застраховъчни покрития при отдаването на имотите си под наем, включително покриване на щети и нарушения.
 • Спазване на кодекса на поведение: Airbnb има определен кодекс на поведение, който домакините трябва да спазват, включително уважително отношение към гостите, спазване на правилата на общността и предоставяне на безопасна и приятна среда за всички.

Съвети от експерти, които отдават чрез Airbnb:

 • Създайте привлекателнa обявa: Представете своето жилеще по атрактивен начин и с детайлни снимки, така че да подчертаете уникалните характеристики на вашия имот и показвайки го в най-добрата му светлина, за да привлечете максимален интерес от потенциални гости.
 • Ценова стратегия: Редовно проучвайте пазара, за да установите конкурентни цени и се възползвайте от възможността за промяна на цените, в зависимост от търсенето, сезона и специалните събития в близост до местоположението на вашия имот.
 • Ефективна комуникация: Поддържайте ясна и своевременна комуникация с гостите, като отговаряте на запитвания, предоставяте информация и гарантирате гладката процедура от резервацията, през настаняването, до напускането, за да изградите доверие и положителни  отзиви от гостите.
 • Предложете добавена стойност: Мислете нестандартно и предложете на своите гости идеи/ възможности за допълнителни преживявания по време на престоя им във вашето жилище или специален комплимент – закуска, сувенир и други подобни.
 • Проучете ползите от партньорстов с фирма за управление на имоти: Ако нямате време и ресурс да управлявате сами целия процес, можете да делегирате всичко към специализирана агенция/ фирма, като Flat Manager, която да се занимава с всичко вместо вас – създаване и управление на обява и ценова стратегия, менажиране на резервации, 24/7 комуникация с гости, посрещане, изпращане, почистване, поддръжка, както и административни и данъчни ангажименти, според съответните законови изисквания.

envelopephone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram